הסכם ממון עושים מאהבה

הסכם ממון עושים מאהבה
10 היתרונות של הסכם ממון לפני הנישואין

הידעתם? הסטטיסטיקה של השנה האחרונה מצביעה על כך שכמעט מחצית מבני הזוג שיינשאו בשנים הקרובות, יחליטו בשלב זה או אחר לפרק את הזוגיות מטעמים שונים. אופטימי, נכון?

האמת שלא, אבל זאת המציאות. ובמציאות כמו במציאות כדאי לנו להיות ערוכים אליה הכי טוב שאפשר. לעתים, אחד מבני הזוג מבקש מהשני לערוך הסכם ממון. מהו הסכם ממון? האם הוא לגיטימי? האם רומנטי?
אחדים מאתנו מרימים גבה ותוהים האם זה נכון לכרות הסכם הדן בפירוד עוד טרם החל האיחוד? האם אין חתימה על הסכם ממון מעיד על קמצנות, רכושנות, חשיבה אנוכית?
אחרים, מסורתיים ודתיים יאמרו כי מדובר במנהג של מדינות המערב שפלש לתוך מדינתנו היהודית. להם אני מזכירה, כי הכתובה עצמה היא סוג של הסכם ממון, שם מבטיח הבעל את אשתו, וגם מבטיח את הנכסים אשר הביאה בנדוניה מהוריה. ואם זה רומנטי לחתום על כתובה, מדוע אין זה רומנטי לחתום על הסכם ממון?
אז ישבתי וממרום ניסיוני הכנתי לכם את רשימת 10 היתרונות שלי בעריכת הסכם ממון טרום נישואין. מוכנים? LET'S GO
1. תיאום ציפיות? צ'ק! – בתאום הציפיות נגדיר איך ינוהל משק הבית, איך נגדל את הילדים, האם אנו מעדיפים שאחד מאתנו יגדל את הילדים והשני יעבוד לפרנסת המשפחה או שמא נעדיף ששנינו נפתח את הקריירה שלנו ונרכוש עזרה וסיוע חיצוניים?
שימו לב – עצם עריכת הסכם הממון גורמת לנו לחשוב על נושאים אלה מראש, ולא להגיע למצב בו החיים מנווטים אותנו למקום שלא ממש התכוונו.
2. ההורים ישנים, נא לא להפריע – כאשר אנו עורכים הסכם ממון, נוכל להתייחס בו לשאלה החשובה – מה קורה עם כספים שקיבלנו במתנה מהורינו במועד הנישואים, בעיקר על מנת לרכוש את דירת מגורינו המשותפת. בזכות הסכם הממון, להורים יש שקט נפשי וקל להם יותר לסייע מבחינה כספית בתקופת הנישואין, שכן הם יודעים כי כספם יושב אליהם במקרה של פירוד חלילה.

 

3. ריב אחד פחות – כאשר יש הסכמה מבעוד מועד על אופן חלוקת הרכוש במקרה של פירוד – לא יהיה צורך לריב על חלוקת הרכוש בעת הפירוד שהרי ממילא הוא מסוכם. כך, נחסוך משקעים ומטענים נוספים מעבר לקשיים הרבים שקיימים ממילא בעת פירוד.
4. מה התוצאה? – כאשר אתם עורכים הסכם ממון אצל עורך דין המומחה לענייני משפחה, אתם לומדים את המציאות המשפטית ומבינים מה תהינה תוצאות הפירוד. במידה ולא ערכתם הסכם ממון, סביר להניח כי אינכם מודעים למשמעויות הכלכליות המורכבות בעת פירוד.
5. יש עתיד – על ידי עריכת הסכם ממון, תוכלו לדאוג אחד לשני בעתיד, אם תבחרו לעשות כך מתוך הנכסים המשותפים. וגם אם תחליטו על הפרדה רכושית מוחלטת, הרי שתוכלו לייצר מנגנונים כאלה של חסכון לעתיד שיבטיח את עתידכם בהתאם להסכמות שהסכמתם בעת עריכת הסכם הממון.
6. מה ההגדרה? – בהסכם הממון תוכלו להגדיר כיצד תתייחסו בעתיד לחיובים שהתחייבתם מתוקף דין תורה – כמו כתובה ומזונות אשה ומה יהיה היחס בין חיובים אלה לחלוקת הרכוש שתצברו על פי החוק האזרחי. ע"י חשיבה מוקדמת על נושאים אלה תמנעו מעצמכם את הצורך להתדיין גם בדית הדין הדתי וגם בבית המשפט לענייני משפחה בעת הפירוד.
7. הכלל הכי חשוב – בהסכם ממון תוכלו להגדיר את אופן הפירוד ולקבוע כללים ברורים לניהול הפירוד. כך, תקטינו את חוסר הוודאות שלכם בכל תהליך הפירוד, כיצד הוא יתבצע, באילו לוחות זמנים ומהם הפעולות שתבצעו באם מי מכם יחליט להיפרד.
8. הבטיחו את עתיד הילדים – בהסכם ממון תוכלו להתייחס גם למצב של פירוד כאשר יהיו לכם ילדים. בהסכם כזה תוכלו להבטיח את הצרכים הבסיסיים של ילדיכם כגון הבטחת קורת גג עבורם וכיוב‘.
9. מה עושה הפנסיה שלכם – בהסכם הממון תוכלו להתייחס להסדרת חלוקת זכויות הפנסיה שתצברו במהלך חייכם המשותפים. כאשר תקבעו מראש מהו אופן החלוקה ביניכם תוכלו להחליט להגדיל את החיסכון לפנסיה עוד במהלך חייכם המשותפים ולדאוג אחד לשני לביטחון כלכלי בעת היציאה לגמלאות.
10. מתאים לכוווולם – למעשה הסכם ממון מתאים לכל זוג, נשואים, ידועים בציבור, זוגות חד מיניים, בני זוג בזוגיות ראשונה או בני זוג בזוגיות שנייה. ובחשיבה עמוקה על טובת הצדדים עוד בזמן שהיחסים טובים.

בסופו של דבר ואחרי מאות הסכמי ממון שעברו בשולחני אני יכולה להגיד לכם בלב שלם –אל תגידו שהסכם ממון הורס את הרומנטיקה. האמינו לי, מה שלא רומנטי זאת המלחמה כשאין הסכם ממון. בחרו לכם עו"ד שמתמחה בתחום עם הכשרה בגישור, אשר יחד תוכלו לערוך הסכם ממון שיצמיח את האהבה שלכם.